Składniki na blachę 20 x 30cm
*spód:
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła lub margaryny
- 3 łyżki kwaśnej śmietany ( w oryginale brak, były natomiast 2 jaja )
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- ew. 2-3 łyżki lodowatej wody ( moja propozycja )
*masa serowa:
- 500 g sera na serniki
- 250 g śmietany 30%
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 opakowanie proszku z budyniu waniliowego
* dodatkowo:
- 400 g jagód
Wykonanie:
- spód: wszystkie składniki ciasta prócz wody przekładamy do miski i rozdrabniamy palcami na kruszonkę. Staramy się szybko zagnieść z niej elastyczne ciasto- gdyby nie chciało się kleić dodajemy 2 łyżki lodowatej wody- teraz powinno pójść gładko. Ciasto formujemy w kule, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez godzinę
- masa serowa: śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Ser twarogowy i pozostałe składniki masy umieszczamy w drugiej misce i miksujemy do połączenia składników. Gdy masa jest jednolita, dodajemy po łyżce ubitą kremówkę i delikatnie mieszamy szpatułką
- blachę wylepiamy ciastem wyjętym z lodówki- będzie klejące, ale elastyczne i bez trudu wylepimy nim formę. Na spód przekładamy kremową masę serową i posypujemy równomiernie jagodami
- ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Gdy brzegi ciasta są zrumienione wyjmujemy z piekarnika. Masa serowa powinna się już ściąć, zgęstnieje jeszcze podczas studzenia. Przechowujemy w lodówce. Smacznego.
przepis na podstawie wpisu na Kwestii Smaku.
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńJagody doskonale pasują do mas serowych, więc ciasto musiało być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)