środa, 6 listopada 2013

Piernik dojrzewający- piernik Aganiok

Kultowe ciasto na pierniczki. Na jego bazie przygotujecie wyborny piernik, ale też przepyszne pierniczki. Nie ma co się oszukiwać, pierniczki przygotowane w ostatniej chwili przed świętami często są twarde, albo kruche w najlepszym razie. Te przygotwane z tego przepisu wręcz rozpływają się w ustach. Są miękkie, bardzo długo zachowują świeżość. Mój pięcioletni siostrzeniec zajadał się nimi w zeszłym roku i podbierał te które ocalały pozostałym obdarowanym, a to chyba najlepsza rekomendacja. Można je przygotować z bakaliami, jednak uważam że takie się trudno wykrawa i ciężko o zachowanie ładnego kształtu do pieczenia. Ciasto trzeba zrobić już teraz, a potem zamknąć w pojemniku i przechowywać w chłodnym miejscu, np. w lodówce lub spiżarni. Z podanych proporcji wychodzi bardzo dużo pierniczków albo upieczenie duuuży piernik :) Gorąco polecam wszystkim, przepis Aganiok o tu.



Składniki:
- 1 kg + 1 szklanka mąki pszennej
- 500 g miodu naturalnego
- 2 szklanki cukru
- 250 g masła lub margaryny
- 3 małe jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 czubata łyżka kakao
- *domowa przyprawa do piernika- około 3 łyżek

* do jej przygotowania:
- 3 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 3 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonych goździków- polecam utrzeć w moździerzu lub zmielić w młynku do kawy
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczka utartego kardamonu
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1/2 gwiazki anyżu

Wykonanie:
- miód, masło/ margarynę  i cukier przekładamy do rondelka o grubym dnie, podgrzewamy aż cukier się rozpuści, gdy masa będzie jednolita dodajemy 3 łyżki domowej przyprawy korzennej i łyżkę kakao
- sodę rozpuszczamy w mleku,
- mąke przesiewamy do miski, dodajemy połowę  masyz rondelka, miksujemy ( najlepiej mikserem z hakiem lub świderkami), wbijamy jajka po każdym miksując ciasto chwilę, dodajemy mleko z sodą i po zmiksowaniu pozostałą część masy miodowej. Orzymamy ciasto, które jest stanowczo za rzadkie żeby je wałkować, ale po okresie "dojrzewania", które twa około 5-6 tygodni ciasto zgęstnieje i będzie idealne. Gotowe ciasto piernikowe przekładamy od pojemników lub do szklanej miski, okrywamy folią spożywczą lub szczelnie zamykamy i odkładamy na leżakowanie w chłodne miejsce ( u mnie na samym dole w lodówce). Cdn. ;) Drukuj to!

5 komentarzy:

  1. Muszę koniecznie nastawić ciasto w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, naprawdę warto, szybko się robi a potem czysta przyjemność wykrawania i konsumowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ah, brak mi cierpliwości na dojrzewające pierniki, ale generalnie są to moje ulubione ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Samo przygotowanie ciasta to około 20 minut. Potem piernik sobie odpoczywa a potem frajda wykrawania pierniczków którą uwielbiam, nawet chyba bardziej niż jedzenie, chociaż nie mówię ostatniego słowa ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne są takie pierniki:) w zeszłym roku strasznie się nim zajadałam:D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...