środa, 20 marca 2013

Hummus

Nie miałam pojęcia że ciecierzyca jest taka wszechstronna, więc ciągle odkrywam jej smak na nowo. Została mi solidna porcja upieczonej ciecierzycy na ostro i postanowiłam zrobić z niej pastę na kanapki. Nie będzie to klasyczny przepis bo nie miałam w domu sezamu żeby przygotować pastę tahini, ale mimo wszystko uważam że moja wersja hummusu jest przepyszna. Smakuje czosnkiem, wyraźnie czuć cytrynową świeżość. Poza tym zdrowa. Nic tylko robić hummus, zwłaszcza że przygotowanie to chwila.


Składniki:
- puszka odsączonej ciecierzycy lub ciecierzyca suszona namoczona i ugotowana- ja wykorzystałam moją ciecierzycę pieczoną na ostro
- olej roślinny
- 2-3 ząbki czosnku
- woda ( około 1/4 szklanki lub ciut więcej)
- sól, pieprz
- sok z połowy cytryny
- pasta tahini*
- ostra papryka mielona- do smaku- opcja
* pominęłam bo nie miałam ani sezamu ani gotowej tahini


Wykonanie:
- ciecierzycę rozgniatam widelcem, dodaję sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, pastę tahini, ( około 4 łyżek),  olej i wodę. Całość blenduję i doprawiam do smaku solą, pieprzem i papryką ( opcja) . Przechowujemy w lodówce. Świetnie smakuje z razowym pieczywem, można nią posmarować krakersy, lub potraktować  jako dip do maczania świeżych warzyw. Polecam!


Drukuj to!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...