poniedziałek, 18 marca 2013

Jogurtowe muffiny z rodzynkami i prażonymi jabłkami

Zima nie odpuszcza, więc nie pozostaje nic innego jak sięgnąć po zimowe smaki. Szybkie muffiny jogurtowe, z rodzynkami, jabłkami, które można doprawić szczyptą cynamonu. Koc, książka i kakao. Byle do wiosny.



Składniki na 12 muffin
- 1 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 mały kubek gęstego jogurtu naturalnego
- 1 duże jajo ( lub 2 małe)
- 120 g rozpuszczonego masła- można zastąpić olejem ( wówczas około 1/3 szklanki )
- garść rodzynek ( opcja)
- prażone jabłka ( około połowy średniego słoika)


Wykonanie:
- suche składniki przesiewamy do miski, mieszamy  rózgą
- jajo, jogurt i masło lub olej rozbić widelcem na jednolitą masę, a następnie połączyć składniki obu misek i wymieszać łyżką lub rózgą do połączenia składników, na koniec do ciasta dodać rodzynki. Jeśli nie lubimy rodzynek pasować będzie suszona żurawina, albo posiekane z grubsza orzechy.
- formę do muffin wykładamy papilotkami, nakładamy łyżką porcję ciasta, wykładamy łyżeczkę prażonych jabłek i przykrywamy drugą łyżką ciasta. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni lub dłużej do tzw. suchego patyczka.

Drukuj to!

3 komentarze:

  1. Michalinko, śliczne babeczki :)))
    Dziękuję za dodanie wpisu do mojej jabłuszkowej akcji i pozdrawiam cieplutko,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się że mogłam dodać przepis do takiej apetycznej akcji. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...