Zima nie odpuszcza, więc nie pozostaje nic innego jak sięgnąć po zimowe smaki. Szybkie muffiny jogurtowe, z rodzynkami, jabłkami, które można doprawić szczyptą cynamonu. Koc, książka i kakao. Byle do wiosny.
Składniki na 12 muffin
- 1 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 mały kubek gęstego jogurtu naturalnego
- 1 duże jajo ( lub 2 małe)
- 120 g rozpuszczonego masła- można zastąpić olejem ( wówczas około 1/3 szklanki )
- garść rodzynek ( opcja)
- prażone jabłka ( około połowy średniego słoika)
Wykonanie:
- suche składniki przesiewamy do miski, mieszamy rózgą
- jajo, jogurt i masło lub olej rozbić widelcem na jednolitą masę, a następnie połączyć składniki obu misek i wymieszać łyżką lub rózgą do połączenia składników, na koniec do ciasta dodać rodzynki. Jeśli nie lubimy rodzynek pasować będzie suszona żurawina, albo posiekane z grubsza orzechy.
- formę do muffin wykładamy papilotkami, nakładamy łyżką porcję ciasta, wykładamy łyżeczkę prażonych jabłek i przykrywamy drugą łyżką ciasta. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni lub dłużej do tzw. suchego patyczka.
Drukuj to!
Michalinko, śliczne babeczki :)))
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie wpisu do mojej jabłuszkowej akcji i pozdrawiam cieplutko,
Olinka - Smakowy Raj
Cieszę się że mogłam dodać przepis do takiej apetycznej akcji. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń