środa, 13 marca 2013

Pęczotto z grzybami czyli risotto z pęczaku

Ostatnio oglądałam program "Jakubiak w sezonie", zdarza mi się to sporadycznie bo nie mam telewizora, ale tym razem udało się. Zaintrygował mnie przepis na pęczotto... Moja wersja pozbawiona jest soku z buraków i wina które pojawiło się zdaje w programie, ale równie pyszna, tyle że ciut inna ;) Jeszcze pół roku temu nie jadałam kaszy bo... nie wiem właściwie dlaczego, próba z kaszą jaglaną nie wypaliła, do gryczanej jakoś nie mam sentymentu. Lubię mannę, kuskus ale kocham pęczak. Wyrazisty z smaku, duże ziarna które smakuję przy każdym kęsie bo strukturą przypominają mi brązowy ryż. Pyszny z masłem, w tej wersji lekko wzbogacony o smaku grzybów i natki z pietruszki, ale po kolei.


Składniki na 2 średnie porcje

- kasza pęczak ( tyle ile zajmie jedna warstwa w rondlu o średnicy 28 cm)
- 100 g masła + jedna łyżka ekstra
- pęczek natki pietruszki
- mała garść suszonych lub mrożonych grzybów leśnych ( mrożone wcześniej rozmrozić, suszone namoczyć w ciepłej wodzie)
- bulion grzybowy
- opcjonalnie małe pieczarki- około 250 g
- 1 mała cebula drobno posiekana


Przygotowanie:
- masło roztapiam, podsmażam cebulę- aż się zeszkli, nie dopuszczam do zrumienienia, dosypuję kaszę i podsmażam całość przez kilka chwil
- stopniowo dodaję chochlę bulionu, rondel trzymam na małym ogniu, go wchłonie jedną porcję płynów dodaję kolejną porcję
- w międzyczasie na drugiej patelni podsmażam na złoty kolor małe pieczarki (większe kroję na ćwiartki) oraz grzyby leśne
- gdy pęczak będzie już al dente- po około 15-20 minutach dodaję pokrojoną grubo natkę, podsmażone grzyby i  łyżkę masła. Nasze pęczotto powinno mięć kremową konsystencję. Przed podaniem doprawiam solą i pieprzem. Smacznego!

Drukuj to!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...