poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Muffinki z borówką amerykańską

Przepis z Moich Wypieków. Puszyste, lekkie, letnie, owocowe. Nic dodać nic ująć, przepis przytaczam za autorką bez zmian.



Składniki na 12-14 sztuk
- 2 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki sody
- szczypta soli
- skórka starta z cytryny
- 60 g roztopionego masła
- 1/4 szklanki oleju
- 2 duże jaja
- cukier z prawdziwą wanilią lub ekstrakt waniliowy
- 1 szklanka mleka
- 1 1/3 szklanki borówek amerykańskich


Przygotowanie:
- Suche składniki przesiewamy do miski i mieszamy ze sobą
- W drugiej misce łączymy trzepaczką mokre składniki czyli mleko, jaja, tłuszcze, skórkę otartą z  cytryny.
- Finalnie: mieszamy łyżką w jednym naczyniu zawartość obu miseczek ale krótko, tylko do połączenia składników. Na samym końcu dodajemy owoce, i delikatnie łączymy z ciastem
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, papilotki napełniamy ciastem sprawiedliwie ( wyjdą prawie całe papilotki- ciasta jest dużo i jest dość rzadkie). Pieczemy do suchego patyczka, około 20-30 minut.
Ostudzone możemy udekorować lukrem cytrynowym, wskazówki na stronie oryginalnego przepisu. Drukuj to!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam borówki, jadam je garściami. Mój mężczyzna się ze mnie śmieje, ponieważ przychodzi mnie pocałować a ja siedzę z czarnymi zębami i z kolejną porcja w dłoni.

    OdpowiedzUsuń
  2. haha musi to być ciekawy widok ;) Nakarm lubego jagodami to nie będzie Ci miał czego zazdrościć ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...