wtorek, 31 lipca 2012

Penne z pastą z cukinii, grilowaną cukinią i cytrynową piersią z kurczaka

Dość długa nazwa dania, i ciut dłuższe przygotowanie, ale wynagrodzi wam to smak tej pasty. Uwielbiam cukinie, młode chrupię na surowo, mają wspaniały smak, w szczycie sezonu kosztuje grosze a można z niej wyczarować tyle smacznych dań. Moja propozycja inspirowana przepisem znalezionym na Kwestii Smaku, jednak to w ogromnej mierze mój eksperyment kulinarny, przyznam że bardzo smaczny. Przygotowałam bardzo dużą porcję, spokojnie dla 4 głodnych osób. Polecam


Składniki:

- 400 g krótkiej pasty
- 700 g cukinii ( im mniejsze tym lepiej)
- 1 pomidor pozbawiony skórki, pestek
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 młodej ceubuli
- garść liści bazylii
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- 2 małe piersi z kurczaka
- sok z cytryny
- oregano ( kilka gałązek świeżego)
- jogurt grecki


Danie składa się z sosu z cukinii, grilowanych plastrów cukinii i piersi kurczaka zamarynowanej w soku cytryny.

- pierś z kurczaka: mięso kroimy w cienkie plastry, marynujemy sokiem z połowy cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kilka gałązek oregano, odstawiamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie smażymy na patelni do momentu ścięcia się białka w mięsie- nie rumienimy, mięso będzie soczyste i miękkie i wystarczy :)
- sos: 500 g cukinii kroimy na cienkie plastry, doprawiamy oliwą, solą i pieprzem, grilujemy. Następnie do miseczki przekładamy zgrilowaną cukinie, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, jogurt, liście bazylii i blendujemy wszystko do połączenia składników (sos może mieć grudki)
- cukinia grilowana: cukinię kroimy w cienkie plastry, skrapiamy oliwa, doprawiamy solą i pieprzem grilujemy na patelni
- pastę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w dużej ilości osolonej wody
- pomidora pozbawiamy skórki, wykrawamy pestki i wodnisty miąższ, kroimy w kostkę
- w dużym rondlu łączymy składniki: sos z cukinii, grilowane plastry cukinii, pomidora i usmażoną pierś z kurczaka. Podgrzewamy. Ugotowaną pastę przekładamy do rondla i dokładnie łączymy z zielonym sosem. Makaron powinien być oblepiony sosem a nie w nim pływać!
Smacznego :))

Drukuj to!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...