czwartek, 19 lipca 2012

Ciasto drożdżowe z czerwoną porzeczką i truskawkami

Pyszne i proste do przygotowania. Zrobiło się chłodniej więc można śmiało odpalić piekarnik. Posmakuje nawet tym, którzy z ciast najbardziej lubią... pieczony boczek. Kwaśne owoce porzeczki, łagodzące smak słodkie truskawki. Całość obsypana cukrem pudrem. Polecam


Składniki:
- 3 szklanki mąki z lekką górką
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 2 jaja
- 100 masła

Dodatkowo:

- 400 g czerwonej porzeczki
- 200 g truskawek
- cukier puder do obsypania po upieczeniu



Wykonanie:
- z letniego mleka ( 1/2 szklanki), łyżeczki cukru i drożdży przygotowujemy zaczyn; odstawiamy na 15 minut w oczekiwaniu aż drożdże zaczną żyć :)
- do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, zaczyn i zaczynamy wyrabiać: ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem; stopniowo dolewamy resztę letniego mleka, wbijamy jaja a na samym końcu dodajemy roztopione masło. Powinniśmy uzyskać elastyczne i gładkie ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem odstawiamy do wyrośnięcia na około 1.5 godziny. Po tym czasie "odgazowujemy" ciasto, jeszcze raz krótko wyrabiamy, rozwałkowujemy na wielkość blaszki ( moja ma wymiar 33 x 21) i dajemy ciastu wyrosnąć. Na wierzchu układamy umyte i osuszone owoce czerwonej porzeczki, pokrojone na pół truskawki. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 35 minut. Przed wyjęciem z piekarnika warto sprawdzić patyczkiem czy jest już dopieczone w środku. Ostygnięte posypujemy cukrem pudrem. Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...