wtorek, 10 lipca 2012

fusilli z bakłażanem i kaparami

Pysznie i prosto- to motto super książeczki z przepisami kuchni włoskiej. Przepisy zostały spisane przez Polkę, żonę Włocha z krwi i kości,  która gotowania i kuchni włoskiej uczyła się od podstaw od bratowej, przyjaciółek, koleżanek i sąsiadek Włoszek. Książka jest przecudnie napisana i wydana. Piękne kolorowe karty a co najważniejsze przepisy na proste i szybkie dania włoskie, które przygotujesz w 30 minut. Minimum składników maksimum smaku. W książce "Prosto i Presto" Anny Lucci znajdziecie przepisy na przystawki, pasty, pizze, desery. Bardzo Wam polecam tę pozycję :) Po wstępie przepis na makaron z bakłażanem i kaparami.


Składniki na dwie osoby:

- makaron świderki ( 200 g)
- średniej wielkości bakłażan
- 1 łyżka kaparów
- garść czarnych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- bazylia
- oliwa
- sól, pieprz


Wykonanie:
- na oliwie podsmażamy posiekane ząbki czosnku;
- bakłażan kroimy w pół plastry lub kostkę, gdy czosnek będzie złotego koloru dodajemy bakłażan na patelnie i podsmażamy kilka minut aż zmięknie
- makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej porządnie wody
- na koniec dodajemy kapary, oliwki, sos doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowany makaron odsączamy, przekładamy na patelnie, mieszamy z sosem. Podajemy posypany listkami bazyli.

Kuchnia Bardzo Włoska 2012

 przykładowe fotki z książki :)
Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...