Przepis na tortownicę 23 cm
- 500 g twarogu na serniki
- 300 g białej czekolady
- 1 czubata łyżka żelatyny
- 150 ml śmietany kremówki
- ziarenka z jednej laski wanilii lub cukier z prawdziwa wanilią
- sok z połowy cytryny/ limonki ( dla ożywienia smaku- w oryginalnym przepisie nie ma tego składnika)
- 400 g owoców do dekoracji ( użyłam malin)
Przygotowanie:
- czekoladę roztapiamy ( uważamy żeby się nie przypaliła, w przypadku białej czekolady proces jest trochę trudniejszy niż w przypadku czekolady gorzkiej)
- żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości wrzącej wody, zostawiamy do napęcznienia- przed samym użyciem podgrzewamy naczynie w którym się znajduje żeby mieszanka nabrała płynnej postaci
- śmietanę kremówkę ubijamy- nie musi być na super sztywno, może mieć postać delikatnej chmurki
- twaróg miksujemy z roztopioną białą czekoladą, ziarenkami wanilii ( cukrem waniliowym), sokiem z cytrusów (opcja). Miksujemy stopniowo żelatynę z masą; uważamy żeby nie powstały grudki, na koniec dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy całość łopatką.
- Nasz przyszły sernik przekładamy do tortownicy, której dno wyłożone jest folią aluminiową, wyrównujemy powierzchnie i schładzamy przez noc w lodówce. Gotowy sernik dekorujemy owocami. Przechowujemy w lodówce.
Drukuj to!
ale mam ochotę na taki
OdpowiedzUsuńwygląda jak marzenie :3
OdpowiedzUsuńjest równie smaczny jak ładny :) i taki niekłopotliwy w przygotowaniu :)
OdpowiedzUsuń