środa, 6 czerwca 2012

Odrywane ciasto cynamonowe "monster"

Pyszne ciasto drożdżowe, które ciężko nazwać ciastem, prawdopodobnie bliżej temu wypiekowi do chałki. Nie jest bardzo słodkie, jedynie lekko. Ma puchatą strukturę. Jest ukształtowany w zamyśle praktycznym: wystarczy oderwać kawałek, posmarować masłem, konfiturą albo zjeść po prostu taki jaki upiekliśmy- obsypany brązowym cukrem i cynamonem. Dlaczego monster? Bo grzecznie pokrojone w prostokąty ciasto bardzo wyrasta z keksówki w której mu ciasno i tworzy piękny pióropusz.
Nieskomplikowane, aromatyczne, bardzo domowe w smaku. Polecam do wypróbowania. Przepis znalazłam już dawno temu na blogu Blue Spoon w tym miejscu, a wczoraj odświeżone na Durszlaku o tu.


Składniki na monstera wielkości dużej keksówki:

- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1/3 szklanka cukru
- 400g mąki
- 18g drożdży świeżych
- 60g masła
- szczypta soli
- 1 jajko

Nadzienie:

- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 3 łyżki cynamonu
- oliwa z oliwek lub 3 łyżki roztopionego masła




Wykonanie:
- zaczyn: mieszamy 1/4 szklanki mleka, łyżeczkę cukru i drożdże. Odstawiamy na kilka minut aż mieszanina spieni się i podniesie w naczyniu
- mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, pozostały cukier- mieszamy
- jajko rozbijamy w małej misce
- pozostałe mleko i wodę lekko podgrzewamy w rondelku
- roztapiamy masło


Do miski z mąką dodajemy zaczyn, mieszamy łyżką. Następnie dodajemy letnie mleko i wodę. Mieszamy. Dodajemy rozbełtane jajko. Mieszamy. Na samym końcu dodajemy tłuszcz i wyrabiamy ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na stolnicy i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30x50. Kroimy je wzdłuż krótszego boku na pięć jednakowych prostokątów. Paski ciasta smarujemy roztopionym masłem lub oliwą i obficie posypujemy mieszanina cukru i cynamonu. Porcje ciasta składamy jeden na drugi i kroimy na kawałki wielkości naszej keksówki; układamy w formie na kształt harmonijki. Możemy z wierzchu posypać cukrem i cynamonem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Ciasto pięknie wyrośnie. Studzimy piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Smacznego. Drukuj to!

5 komentarzy:

  1. pychota..robię je co najmniej raz w m-cu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupełnie się nie dziwię! :) jest rewelacyjne, u mnie też zagości na stałe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale! Przepysznie! Nigdy nie robiłam, a podziwiam za każdym razem!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jest za bardzo słodkie? To biorę od razu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musicie wypróbować, fajnie potem zobaczyć jaki kształt przybierze po upieczeniu a w smaku jak chałka ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...