Składniki (piekłam w tortownicy 23 cm średnicy)
* ciasto
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki maślanki
- 2 żółtka
- 1/3 szklanki oleju
* beza:
- 2 białka
- 1/3 szklanki cukru
- 80 g wiórków kokosowych
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
* owoce - czerwona porzeczka albo jakiś kwaśny dżem (np. morelowy)
Wykonanie:
- składniki ciasta dzielimy na suche i mokre, mieszamy je w osobnych miskach a następnie zawartość ich łączymy w jednej większej. Wymieszane ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut.
- w międzyczasie obieramy z ogonków porzeczkę i ubijamy białka z cukrem na sztywna pianę, wsypujemy wiórki kokosowe, mąkę i delikatnie mieszamy
- lekko podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na wierzch dżem lub porzeczkę, rozsmarowujemy warstwę bezy i z powrotem wkładamy ciasto do piekanika. Ciasto pieczemy jeszcze około 35 minut. Smacznego! Drukuj to!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz