piątek, 1 września 2017

Placek z czerwoną porzeczką i kokosową bezą

Bardzo fajne ciasto. Kwaśno-słodkie. Ale bez przesady w żadną stronę. Proste w przygotowaniu, bo jako bazę służy moje ostatnio ulubione ciasto, do którego przygotowania wystarczy łyżka, którą to wymieszamy składniki. Porzeczki mogą być mrożone (trzeba wcześniej rozmrozić), może to być dżem (świetnie pasuje morelowy) albo dowolne owoce, byle nie za słodkie :)



Składniki (piekłam w tortownicy 23 cm średnicy)
* ciasto
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki maślanki
- 2 żółtka
- 1/3 szklanki oleju
* beza:
- 2 białka
- 1/3 szklanki cukru
- 80 g wiórków kokosowych
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
* owoce - czerwona porzeczka albo jakiś kwaśny dżem (np. morelowy)

Wykonanie:
- składniki ciasta dzielimy na suche i mokre, mieszamy je w osobnych miskach a następnie zawartość ich łączymy w jednej większej. Wymieszane ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut.
- w międzyczasie obieramy z ogonków porzeczkę i ubijamy białka z cukrem na sztywna pianę, wsypujemy wiórki kokosowe, mąkę i delikatnie mieszamy
- lekko podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na wierzch dżem lub porzeczkę, rozsmarowujemy warstwę bezy i z powrotem wkładamy ciasto do piekanika. Ciasto pieczemy jeszcze około 35 minut. Smacznego! Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...