poniedziałek, 11 września 2017

Pierś z kurczaka z mozzarellą, pomidorami i świeżymi ziołami

Bardzo błyskawiczny obiad, łączy w sobie prostotę składników i wykonania ale też i krótki czas przygotowania. Danie praktycznie samo się robi, kilka minut na przygotowanie, siup do piekarnika, chwila oczekiwnia i gotowe. Polecam wszystkim zabieganym, którzy nie chcą rezygnować z domowego posiłku!




Składniki (dla 2 osób)
- 2 pojedyncze lub 1 podwójna pierś z kurczaka bez skóry
- kulka mozzarelli
- 1 duży pomidor (np. maliniowy lub bawole serce)
- garść bazylii plus świeże ulubione zioła (tymianek, oregano)
- sól, pieprz, oliewa z oliwek

Wykonanie:
- piersi nacinamy dość głęboko w poprzek fileta, nacieramy mięso solą, pieprzem, oliwą; w każde nacięcie wkładamy plaster mozzarelli, liść bazylii, posypujemy wybranymi ziołami
- na danie naczynia żaroodpornego układamy pociętego w plastry pomidora, na wierzchu kładziemy filety i polewamy całość oliwą (wg uznania).
- pieczemy w temperaturze około 180 stopni przez 30 minut lub dłużej (mięso powinno się zrumienić, mozzarella lekko przypiec, ale nie przesadzamy żeby mięso nie wyschło)
- podajemy z ulubionymi dodatkami- u mnie z kaszą kuskus, ale może to być to kawałek chleba lub bagietki.






przepis z Kwestii Smaku Drukuj to!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...