czwartek, 14 września 2017

Tarta z bakłażanem i pomidorkami

Szybko, prosto, smacznie- to moja odwieczna dewiza. Korzystałam z gotowego ciasta francuskiego, warzywa upiekłam z oliwą, posypałam fetą, ziołami i ponownie zapiekłam. Danie jest super do pracy, można jeść na ciepło ale na zimno też daję radę (lepsze jednak minimalnie podgrzane). Korzystajmy z warzyw póki można je praktycznie dostać "prosto z pola"

 

Składniki (na około 3 podłużne tarty)
- gotowe ciasto francuskie z masłem
- 1 średniej wielkości bakłażan
- 2-3 garści pomidorków koktajlowych
- pół kostki seru feta
- oliwa, sól, pieprz
- świeże zioła wg upodobań (u mnie bazylia, oregano)


Wykonanie:
- bakłażana kroimy w kostkę, solimy i odstawiamy na 20 minut. Odlewamy sok, który puściło warzywo. Do naczynia żaroodpornego/ blaszki przekładamy bakłażan, dorzucamy pomidorki koktajlowe, polewamy oliwą. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni
- w międzyczasie płat ciasta fransukiego dzielimy na 3 kawałki, zwijamy około 1 cm z każdej strony torząc mały rant, nakłuwamy widelcem. Na tak przygotowane ciasto przekładamy podpieczone warzywa, doprawiamy pieprzem, polewamy odrobiną oliwy, dodajemy pokruszony ser feta i znowu wkładamy do piekarnika na kolejne 20-30 minut. Upieczone tarty posypujemy ziołami i zajadamy!
Drukuj to!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...