Składniki
- 500 g fasolki szparagowej
- 100 g boczku
- 1 ząbek czosnku
- garść pomidorków koktajlowych
- pół szklanki kaszy bulgur (suchej)
- garść świeżych ziół,
- sól, pieprz, oliwa, olej do smażenia
Wykonanie:
- fasolkę gotujemy al dente w osolonej wodzie, odkładamy
- kaszę bulgur gotujemy na sypko. Proporcja wody do kaszy to 2:1. Wodę warto lekko osolić. Żeby kasza była sypka, zostawiamy ją w przykrytym garnku na około 10 minut po tym jak wchłonie całą wodę
- boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni, żeby wytopić jak najwięcej tłuszczu. Z pewnością będzie go za dużo, zatem odlejcie tyle ile uważacie a na reszcie zeszkljcie posiekany czosnek, dorzućcie pomidorki przekrojone na pół. Smażcie wszystko razem przez kilka minut pod przykryciem. Następnie dodajemy fasolkę, kaszę, zioła, doprawiamy do smaku. Przed podaniem warto dodać chlust lub dwa oliwy. Drukuj to!
Uwielbiam takie proste, a pyszne dania <3 Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń