piątek, 25 sierpnia 2017

Placek z cukinią i zołami

Bardzo szybka alterntywa dla placuszków z cukinii... szybko, bo smażymy jednego dużego placuszka, a tak samo smacznie. Czego się nie robi żeby nie stać godzinę w kuchni ;) Wersja z ziołami jest bardzo aromatyczna, lekka- warto ją przygotować jeśli macie domową mini uprawę ziół- ja mam pełno ich na balkonie, więc wykorzystałam bazylię w dwóch odmianach, oregano, majeranek. Zielone listki dodają super aromatu cukinii. Idealne danie na lekką kolację lub lunch.


Składniki:
- 500 g cukinii (u mnie żółta i zielona)
- świeże zioła- wedle uznania; u mnie bazylia, oregano, majeranek
- mąka- około 3/4 szklanki
- posiekany szczypiorek
- 1 jajo
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
- cukinie ścieramy na dużych oczkach tarki, solimy i odkładamy na około pół godziny, po tym czasie odciskamy cukinie z nadmiaru soku- puści go naprawdę sporo- warto operację odciskania powtórzyć dwukrotnie. Odciskamy partiami, przez gazę lub gęste sito.
- odciśniętą cuknię przekładamy do miski, dodajemy jajo, dymkę, wybrane zioła (ja dałam w sumie 2 pełne garści), czosnek, przyprawiamy (oszczędnie z solą- to przez nią cukinia puszcza sok) i dodajemy mąkę- nie całą na raz, zobaczcie ile potrzeba żeby masa nie kleiła się za mocno
- rozgrzewamy olej na patelni i przekładamy nasze "ciasto", uklepujemy i formujemy zgrabny placek- smażymy przez około 6-7 minut z każdej strony na złoto. Podajemy z gęstym jogurtem naturalnym lub ulubionym sosem. Drukuj to!

1 komentarz:

  1. Super opcja! Uwielbiam takie wynalazki :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...