Składniki (piekłam w tortownicy 23 cm średnicy)
*suche:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
*mokre:
- 2 jaja
- 1/3 szklanki oleju
- 2/3 szklanki maślanki/ mleka/ kefiru
* dodatkowo:
- 300 g rabarbau lub dżem rabarbarowy, wiśnie- mrożone lub z kompotu
*kruszonka
- 1/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki
- 1/3 kostki masła
Wykonanie:
- w dwóch miskach przygotowujemy osobno składniki suche i mokre. Powinny być z grubsza wymieszne. Następnie przelewamy zawartość obu do jednej większej i łączymy je za pomocą łyżki.
- gotowe ciasto przelewamy do tortownicy, które dno warto wyłożyć papierem do pieczenia.
- na wierzchu układamy rabarbar, lub dżem (rabarbarowy, ale dobry też będzie morelowy), rozrzucamy wiśnie, posypujemy kruszonką (wszystkie składniki kruszonki rozcieramy w palacach do powstania okruchów)
- pieczemy w 180 stopniach przez około 40-50 minut. Ciasto powinno się ładnie dopiec i nie kleić się do patyczka. Smacznego!
Drukuj to!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz