wtorek, 16 maja 2017

Ciasto daktylowo-bananowe z wiórkami kokosowymi i malinami

Wariacja na temat zdrowego (bo bez cukru) ciasta daktylowo-bananowego z orzechami. Tym razem propozycja jest z nutą kokosa i malin. Pyszna, ciasto lekkie jak puch, wilgotne i z super nutą kokosa i malin. Bardzo udana wersja "klasyka". Polecam!



Składniki (piekłam w tortownicy 23cm)
- 3 średnie albo 2 duże banany
- 150 g daktyli (1 paczka)
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 szklanka kefiru
- 2 jaja
- 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej (pszenna, orkiszowa- jaką lubcie)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 garści malin (mogą być mrożone)


Wykonanie:
- daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kwadrans. po tym czasie odlewamy wodę, odciskamy jej nadmiar i blendujemy na gładko. Dodajemy banany, olej kokosowy, kefir, jajka i jeszcze raz blendujmy- krótko, tylko do połączenia składników.
- teraz dodajemy do miski wiórki, mąkę, sodę, mieszamy łyżką- ciasto powinno dać się swobodnie wymieszać, ale nie może być zbyt rzadkie- gdy takie jest dodajemy jeszcze trochę mąki. Do gotowego ciasta dodajemy maliny, mieszamy kilka razy łyżką i wylewamy ciasto do tortownicy, której dno wykładamy wcześniej papierem do pieczenia.
- wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Ciasto jest dość wilgotne w środku i takie zostanie, ale nie może być surowe. Studzimy na kratce a potem zajadamy bez wyrzutów sumienia. Jest przepyszne! Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...