czwartek, 18 maja 2017

Sałata z ogórkiem, oliwkami i jajkiem

Pysznie i lekko- idealna na lunch lub kolację- jest syta dzięki jajkom więc bez obaw, że to tylko liście. Zatem nie ma co jej reklamować, trzeba przygotować i zjeść :)



Składniki
- paczka ulubionych zielonych liści- ja miałam akurat młody szpinak, ale świetnie się nada roszponka albo mix ulubionych sałat
- 3 ogórki gruntowe albo pół ogórka szklarniowego
- oliwki czarne pokrojone w plasterki- wedle upodobań
- oliwki zielone -wedle upodobań
- 2 łyżeczki kaparów
- 4 jajka ugotowane na twardo
- dodatkowo: listki bazyli, posiekany szczypiorek, uprażone pestki (dałam pestki słonecznika)
* sos- łyżeczka musztardy francuskiej, oliwa-sok z cytryny w proporcji 3:1, łyżeczka miodu, szczypta soli, pieprzu, suszone oregano (opcja)- wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy

Wykonie:
- ogórek kroimy w półplasterki, mieszamy z sałatą, oliwkami, kaparami, szczypiorkiem, bazylią. Dodajemy sos i mieszamy żeby wszystkie listki były nim pokryte. Na każdą porcję dodajemy jajko przekrojone na pół (ile macie ochotę) i posypujemy uprażonymi pestkami.
Smacznego! Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...