Składniki (forma 23 cm średnicy)
- 1 1/2 szklanki pszennej
- 1/2 szklanki mąki graham
- 2 kopiaste łyżki cukru pudru
- łyżka śmietany kwaśnej
- 200 g zimnego masła
* nadzienie:
- 800 g rabarbaru
- kilka łyżek cukru
- otarte listki z tymianku (z kilku gałązek- opcja- ale warto)
- garść malin
- wszystkie składniki na ciasto kruche umieszczamy w misce, rozcieramy w palcach do postaci kruszonki a potem zagniatamy w ciasto. Dzielimy je na dwie części- większą wylepiamy dno formy, mniejsza po rozwałkowaniu stanowić będzie wierzch tarty. Formę i ciasto wkładamy do lodówki na około 40 minut żeby się schłodziło.
- nadzienie: na dnie rondla o szerokim dnie, rozsypujemy kilka łyżek cukru, tak żeby pokryć dno równomierną warstwą. Podgrzewamy aż cukier zacznie się karmelizować. Gdy cukier będzie koloru jasnokarmelowego doprzucamy łodygi rabarbaru pokrojonego w kawałki- cukier zacznie syczeć, uważamy może prysnąć- a jest bardzo gorący! Łodygi dusimy tak długo aż będą miękkie a karmel połączy się z sokiem puszczonym przez rabarbar- potrwa to około 15 minut. Gotowy rabarbar odstawiamy żeby przestygł, dodajemy listki tymianku otarte z kilka gałązek. Próbujemy nadzienie, jeśli jest potrzeba dodajemy trochę cukru.
- schłodzony spód podpiekamy około 20 minut w temperaturze 190 stopni, aż będzie lekko złocisty, wykładamy nadzienie, na wierzchu rozsypujemy maliny i nakrywamy drugim kawałkiem ciasta, który rozwałkowujemy na wielkość formy. Na wierzchu robimy kilka nacięć, żeby para mogła się wydostawać na zewnątrz. Paj wkładamy do piekarnika na około 30 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni aż wierzch ciasta się zrumieni.
- podajemy po ostudzeniu lub z gałką lodów jeszcze lekko ciepły. Pyszny jest! Drukuj to!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz