poniedziałek, 19 września 2016

Kaszotto po meksykańsku

Uwielbiam chili co carne i jak wpadł mi w ręce ten przepis od razu przystąpiłam do gotowania. Danie pikantne, pełne warzyw- bo użyłam świeżych pomidorów i kukurydzy i dodatkowo z kaszą. Samo zdrowie. Musicie przygotować.

 

Składniki na 4 porcje:
- 3/4 szklanki suchego pęczaku
- 1 1/2 szklanki bulionu albo wody
- 3-4 dojrzałe pomidory albo 1 puszka
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- kukurydza z połowy kolby, albo pół puszki
- puszka czerwonej fasoli
-  80g chorizo
- 1 pojedyczna pierś z kurczka
- 1/2 paparyczki chili, albo 2 szczypty płatków chili
- 1 wędzona papryczka chipotle (jeśli nie macie pomińcie)
- przyprawy: kumin, ostra papryczka, sól, pieprz, oregano
- natka z pietruszki do podania


Wykonanie:
- na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zrumieni dodajemy posiekany czosnek.
- pierś z kurczaka kroimy w kostkę średniej wielkości, przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą paryką, dodajemy na patelnie, podobnie robimy z chorizo, które uprzednio kroimy na plasterki.
Gdy kurczak i kiełbasa są już posmażone dodajemy kaszę, przesmażamy przez kilka minut a następnie wlewamy 3/4 szklanki bulionu/wody. Całość gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie płyn, następnie dodajemy drugą jego partię. Gdy kasza wchłonie prawie cały płyn, dodajemy posiekane z grubsza pomidory (albo te z puszki), kukurydzę, czerwoną fasolkę, posiekaną chili i paprykę wędzoną. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i doprawiamy solą, pieprzem, kuminem i oregano. Gotujemy razem przez 10 minut i podajemy z posiekaną natką pietruszki :)

Zainspirował mnie przepis z Kwestii Smaku Drukuj to!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...