Ja najbardziej lubię je ze śmietaną, cynamonem i brązowym cukrem. Mniam!
składniki (na około 10 knedli)
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej + dodatkowa mąka do posypywania
- kostka twarogu
- 1 duże jajo
- wypestkowane śliwki węgierki
- do podania: kwaśna śmietana, brązowy cukier i cynamon
Wykonanie:
- Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Gdyby było zbyt klejące dodajemy odrobinę mąki, gdyby się nie chciało skleić dodajemy łyżkę lub dwie śmietany. Powinno być elastyczne i na tyle zwarte żeby dało się w środku zmieścić śliwkę i zlepić zgrabnego knedelka :) Ja odrywam kawałki ciasta, rozpłaszczam je w dłoniach, wkładam śliwkę i obklejam ją ciastem. Miejsce łączenia porządnie sklejamy żeby knedle się nie rozkleiły podczas gotowania- najlepiej kulając każdą sztukę w dłoniach aż nie będzie widać miejsca łączenia.
- knedle gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu aż wypłyną plus 4 minuty dodatkowo. Woda powinna lekko bulgotać żeby kluski się nie porozpadały.
- podajemy z ulubionymi dodatkami, ja lubię z kwaśną śmietaną, cukrem i cynamonem :)
Drukuj to!
Uwielbiam! Zjadłabym!!!
OdpowiedzUsuńMniam :)
OdpowiedzUsuń