Składniki:
* biszkopt:
- 4 jajka- żółtka i białka osobno
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- skórka otarta z cytryny
- 1/2 szklanki skrobii ziemniaczanej
* krem:
- 1 budyń bez cukru
- 1 i 1/3 szklanki mleka + 1/3 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 120 g masła
* owoce: 300 g malin
* dodatkwo: cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
- białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy po łyżce cukru- ubijamy aż wykorzystamy cały cukier. Gdy mamy sztywną błyszczącą pianę do miski dodajemy żółtka, skórkę a na koniec przesianą mąkę i delikatnie mieszamy ręcznie- ja robię to rózgą- można szpatułką.
- tak przygotowaną masę przelewamy do tortownicy 23 m średnicy (dno wyłożone papieem do pieczenia) i pieczemy przez około 40 minut (lub do suchego patyczka) w temperaturze 175 stopni.
- upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, opuszczamy tortownicę na podłogę z wyokości około 40 cm i odstawiamy na kratkę do wystudzenia. Zupełnie wystygnięte przekładamy do woreczka żeby nie wyschło lub wykorzystujemy od razu do przełożenia kremem i malinami
- krem: 1 1/3 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym mleku rozpuszczamy budyniowy proszek i dodajemy go gotującego się mleka, mieszamy i gotujemy budyń. Odstawiamy do wystygnięcia.
- masło (musi być miękkie) ucieramy aż się napuszy i będzie jasne i dodajemy ostudzony budyń łyżka po łyżce. Ucieramy tak długo aż skończy sie nam budyń i otrzymamy budyniowo-maślany jasny krem.
- ostudzony biszopt przekrawamy na pół, smarujemy całym kremem na który wykładamy maliny (możemy je też delikatnie wymieszać z kremem) przykrywamy drugą częścią biszkoptu.
- ciasto przechopwujemy w lodówce- ale przed wyjęciem warto je wyjąć z lodówki żeby nabrało temperatury poojowej.
- przed serwowaniem biszkopt posypujemy cukrem pudrem.
Przepis z moimi zmianami z Moich Wypieków
Drukuj to!
A mąki tu nie potrzeba?
OdpowiedzUsuńw przepisie jest "mąka"- skrobia ziemniaczana :) pozdrawiam
Usuń