środa, 7 września 2016

Placuszki bananowe

Idealne na śniadanie, świetna alternatywa dla kanapek czy jajecznicy. Robi się je szybko, a przy okazji wykorzystacie przejrzałe banany :) Możecie je podać z karmelizowanymi bananami, syropem klonowym czy jakim kolwiek innym, albo domowym dżemem. Świetnie smakują praktycznie ze wszystkim. Z podanej proporcji wychodzi około 6-7 placuszków, więc pamiętajcie o tym, żeby na rodzinne śniadanie zwiększyć proporcje :)






Składniki na6-7 placuszków (w zależności od wielkości)
- 1 banan
- 2 jaja
- 5-6 łyżek mąki (pszennej, orkiszowej, innej ulubionej- można też zmielić płatki owsiane lub użyć płatków jaglanych)
- jogurt naturalny/ grecki- 3 łyżki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (można zastąpić sodą oczyszczoną)
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki cynamonu (jeśli lubicie)
- 2 łyżki oleju + olej do smażenia
- konfitura, dżem, syrop, karmelizowane owoce do podania

Wykonanie:
- w misce rozgniatamy banana, mieszamy z olejem, jogurtem, jajami i do tak przygotowej bazy dodajemy wymieszane wcześniej suche składniki (mąka, sól, cynamon, proszek do pieczenia/soda)
- ciasto powinno być takie jak na racuchy- w razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki lub łyżkę więcej jogurtu
- smażymy na rozgrzanej patelni i podajemy z ulubionymi dodatkami Drukuj to!

1 komentarz:

  1. Cudownie wypieczone, uwielbiam gdy na placuszkach pojawiają się te kółka/wzory :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...