czwartek, 26 czerwca 2014

Pochwała prostoty: makaron z groszkiem cukrowym i boczkiem

Chyba nie może być nic prostszego. Do przygotowania w kilka minut. Sos na bazie oliwy i czosnku. Dwa dodatki: słodki cukrowy groszek, który po prostu wrzucamy na patelnie- nie wymaga obierania i słony boczek. Smaki idealnie do siebie pasują. Będziecie zachwyceni.


Składniki na około 3 porcje:
- ulubiony makaron- 300 g-400 g
- 2 garstki cukrowego groszku
- 150 g wędzonego boczku
- 3-4 ząbki czosnku
- oliwa, sól, pieprz


Wykonanie:
- boczek kroimy w kostkę lub paski, podsmażamy na złoto na oliwie, pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek. Do tak przygotowanej bazy sosu wrzucamy groszek cukrowy- smaży się kilka minut- powinien być jędrny i zachować swój piękny zielony kolor.
- Ugotowany al dente makaron mieszamy z sosem, podajemy i zajadamy :)

Lato w pełni! Drukuj to!

1 komentarz:

  1. Nie jadłam takiego zestawienia, ale jestem pewna, że rzeczywiście to do siebie bardzo pasuje.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...