piątek, 7 marca 2014

Sernikobrownie z wiśnami

Pyszne! Dwa ulubione ciasta w jednym to musi być ciasto idealne :)) Brownie to klasyczne amerykańskie ciasto i o ile kuchnia z tego zakątka świata rzadko gości u mnie na stole, to dla brownie zawsze robię wyjątek. Pysze połączenie prostych składników jak czekolada, masło i jaja. W dzisiejszym wydaniu wersja z serem twarogowym- alternatywa dla american cheesecake.  Dla mnie deser idealny a jeśli jeszcze słodycz przełamują  polskie kwaśne wiśnie jestem po prostu w niebie. Przepis jest na dużą blaszkę więc propozycja idealna dla łasuchów. Proste w przygotowaniu, musi się udać- zakalec jest wręcz wskazany. Możecie do brownie użyć kakao lub czekolady co macie pod ręką- efekt i tak będzie wspaniały. W cieście doskonale sprawdzą się wiśnie, maliny lub porzeczki. A może macie ochotę poeksperymatnować? Bardzo proszę, tylko upieczcie je koniecznie w weekend :)



Składniki ( na blaszkę prostokotną ok 30x20)

* warstwa brownie:
- 1/2 szklanki kakao lub 200 g czekolady
- 100 g masła
- 4 jaja
- 2/3 szklanki cukru ( lub wedle uznania)
- 1 1/2 szklanki mąki

* warstwa serowa:
- 350 g sera do serników ( lub więcej )
- 1 jajo
- 3 łyżki cukru

* opcjonalnie: wiśnie, maliny, konfitura, suszona żurawina itp.



Wykonanie:
- masło ropuszczamy w rondelku z czekoladą lub z kakao a następnie studzimy
- jaja ubijamyz cukrem, aż potroją objętość a cukier się całkowicie rozpuści. W następnej kolejności wlewamy przestudzoną masę czekoladową, mieszamy na wolnych obrotach a na sam koniec dodajemy partiami przesiną mąkę. Miksujemy do wymieszania. Tak przygotowane ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
- ser mieszamy z cukrem i jajem- tylko do połączenia składników. Wykładamy na masę brownie i delikatnie mieszamy obie warstwy robiąc esy-floresy. Dodatkowo możemy dodać do ciasta owoce lub konfiturę- najlepiej kwaśne, ciasto będzie wówczas idealnie skomponowane ;) Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 40 minut. Brownie powinno być jeszcze wilgotne, a warstwa serowa ścięta. Po ostudzeniu kroimy w kwadraty :)

Brunetki, blondynki czyli brownies i blondies Kuchnia Ameryki Północnej Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...