środa, 6 lutego 2013

Sernik z masłem orzechowym i czekoladą

Przepis na ten sernik wydrukowałam sobie już parę tygodni temu. Bardzo lubię serniki, ale rzadko piekę, właściwie nie wiem dlaczego, przecież zawsze mi wychodzą ;) Ten sernik zaliczam do pracochłonnych, ALE tylko dlatego że zdecydowałam się świadomie zmielić twaróg i przygotować domowe masło orzechowe. Jeśli skorzystacie z sera wiaderkowego lub śmietankowego już zmielonego i kupicie masło orzechowe w sklepie pójdzie błyskawicznie, ale skoro domowe masło orzechowe jest najlepsze bo wiemy co w nim jest... no ale wybór pozostawiam piekącym. Trochę zmieniłam recepturę- mam dużo prostszy spód ciasteczkowy i zrobiłam 2 warstwy serowe, jedna z, a druga bez masła orzechowego i w sumie to wszystkie zmiany. Przytaczam przepis Dorotus dla chętnych, składniki podaję z moimi zmianami. Sernik jest bardzo smaczny, masło orzechowe fajnie wpływa na smak i teksturę. Mnie bardzo ładnie urósł i nie opadł potem. Jak zwykle sekretem udanego sernika jest wcześniejsze wyjęcie wszystkich składników z lodówki. Takie cuda :) Polecam przepis, pyszny sernik.


Składniki ( na tortownice 23 cm):

* spód: 140 g ciasteczek petitek + 50 g roztopionego masła
* na masę serową:
- 600 g twarogu zmielonego dwukrotnie lub ser z wiaderka ( gęsty)
- 125 ml kwaśnej śmietany 18 %
- 3/4 szklanki cukru
- 3 duże jajka
- 250 g masła orzechowego
* polewa:
- 100 gorzkiej czekolady
- 30 g cukru brązowego
- 250 ml kwaśnej śmietany




Wykonanie:
- torownicę wykładamy papierem lub folią aluminiową
- petitki mielimy w blenderze, wsypujemy do miski, dodajemy rozpuszczone masło mieszamy łyżką aż okruchy powstanie mokra kruszonka. Wsypujemy na dno tortownicy, mocno przyciskamy dłońmi żeby dobrze przywarła do formy. Schładzamy w lodówce ( masło stężeje i zwiąże spód z ciasteczek)
- do miski miksera przekładamy zmielony ser, śmietanę, cukier, jaja. Co do masła orzechowego- możemy je wmieszać do całości albo podzielić masę serową i dodać do jednej z części- wybór pozostawiam wam. Składniki masy serowej mieszamy tylko do połączenia składników- nie napowietrzamy niepotrzebnie.
Gotową masę przelewamy na schłodzony spód. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 stopni. Pieczemy przez 50 minut.
- gdy sernik się upiecze przygotowujemy polewę: śmietanę, połamaną czekoladę i cukier podgrzewamy na bardzo małym ogniu do połączenia składników: ciągle mieszamy, nie dopuszczamy do zagotowania bo kwaśna śmietana się zważy. Gotową masę przelewamy na sernik, zapiekamy w piekarniku kolejne 10 minut. Upieczony sernik najpierw studzimy na kratce, a potem przez całą noc w lodówce- co gwarantuję że będzie zwarty. Sernik nie powinien opaść jeśli wcześniej go za mocno nie napowietrzyliśmy podczas miksowania.

Drukuj to!

1 komentarz:

  1. Wygląda wspaniale :)
    Długo już się przymierzam do sernika z masłem orzechowym, ale jakoś ciągle inne wygrywają... ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...