Składniki na około 30 ciastek:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1 szklanka daktyli
- 1 jajo
- 200 g masła lub margaryny
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka miodu
- 2-3 łyżki brązowego cukru
Wykonanie:
- masło rozpuszczam w rondelku, dodaje łyżkę miodu i mieszam aż miód połączy się z masłem. Daktyle i orzechy siekam na mniejsze kawałki- ale bez przesady, niech będzie je czuć pod zębem. Pozostałe składniki odmierzam do miski, dodaję tłuszcz, mieszam łyżką. Ciasto będzie dość lepiące, błyszczące, ale nie polecam dosypywać zbyt wiele mąki. Jeśli da się z ciasta formować ciastka wielkości orzecha i zachowują swój kształt-tzn. nie rozpadają się to już ciasto ma idealną konsystencję. Zatem lepimy kulki, spłaszczamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze około 180 stopni przez 8-10 minut- kiedy osiągną złoty kolor są idealnie upieczone. Ciastka są miękkie zaraz po upieczeniu więc dajemy im chwilę przestygnąć zanim przełożymy je na talerz.Smacznego!

Drukuj to!
Zdrowe pyszności, czyli wszystko co lubię w jednym :)
OdpowiedzUsuń