piątek, 1 lutego 2013

Krem z marchwi z nutą imbiru, rozmarynu i pomarańczy

Świetna rozgrzewająca zupa. Intensywnie pomarańczowa  zdobywa serca już od pierwszego wejrzenia. Rozgrzewa, syci, pięknie pachnie, super smakuje. Prosta i szybka w przygotowaniu- czyli ma wszystkie moje ulubione cechy. Przepis podaję za Krecią z bloga By było przyjemniej.


Składniki na około 1.5 litra zupy

- 7-8 średniej marchwi
- 1 mała cebula ( pół dużej)
- korzeń imbiru- około 2 cm
- papryczka chili
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- świeży lub suszony rozmaryn ( około 1 łyżki)
- 1 łyżka masła, oliwa
- 1 gwiazdka anyżu
- sól, pieprz do smaku
- 1300 ml wody


Wykonanie:
- w garnku w którym będę gotować zupę wrzucam masło i wlewam trochę oliwy
- marchew obieram i kroję w plastry, cebulę siekam w kostkę i wrzucam go garnka, przesmażam razem przez kilka minut, dodaję gwiazdkę anyżu, posiekaną chili, starty imbir, rozmaryn. Warzywa zalewam wodą, dodaję sok z pomarańczy i gotuje przez około 40 minut. Zupę blenduję, doprawiam solą i pieprzem do smaku. Drukuj to!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam kremy marchewkowe! Twój wygląda wyjątkowo słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...