Składniki na trzy duże porcje ( lub 4 średnie)
- 400 g mielonej wołowiny
- 400 g mielonej wieprzowiny
- 100 g boczku wędzonego
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 małe marchewki
- łodyga selera naciowego
- pęczek pietruszki
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 1 puszka pomidorów
- sól, pieprz, oliwa, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta oregano, szczypta rozmarynu
- papryczka chili- opcjonalnie- po prostu lubię ostre sosy
- ulubiony "gruby" makaron
Przygotowanie:
- w dużym rondlu ( warto żeby miał pokrywkę ) rozgrzewamy oliwę
- boczek kroimy w kostkę; podobnie warzywa kroimy w małe kawałeczki, a następnie wrzucamy na rozgrzaną oliwę i przesmażamy chwilę razem aż boczek się ładnie zrumieni. Zwiększamy ogień, dodajemy partiami mielone mięso ( nie chcemy żeby zaczęło się gotować więc dodajemy je stopniowo ). Gdy mięso straci surowy kolor dodajemy pomidory, wino, przykrywamy i zaczynamy proces duszenia pod przykryciem. Gdy sos zacznie stanowić jednolitą całość możemy doprawić go solą i pieprzem, ziołami oraz gałką muszkatołową. Gotując sos nie zapominamy o mieszaniu i dolewaniu płynów ( u mnie woda). Sos powinien być dość gęsty, żeby poprawić jego konsystencję tuż przed podaniem możemy rozrzedzić go wodą z gotowania makaronu. Gotowe danie posypujemy natką oraz startym parmezanem.
*podpowiedzi z http://magdamaddalena.blox.pl/2010/01/Ragu.html
Drukuj to!
*podpowiedzi z http://magdamaddalena.blox.pl/2010/01/Ragu.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz