poniedziałek, 15 października 2012

Domowa shoarma z kurczaka z pieczonymi pomidorami i cukinią

Ten post czeka i czeka na publikację i w końcu się doczekał. Zdecydowanie brakuje na blogu dań obiadowych, ale z reguły nie mam okazji ich sfotografować bo zaraz są podawane na stół ;) Moja propozycja na domową shoarmę- z piersi kurczaka, podałam ją z przepysznymi działkowymi pomidorami malinowymi które upiekłam z oliwą i przyprawami. Polecam do wypróbowania. Danie podałam z młodymi ziemniaczkami, takie małe misz masz smaków, ale naprawdę się sprawdziło. Shoarmę możecie podać z domowymi frytkami, pieczonymi ziemniakami lub ryżem- jak lubicie. Moja propozycja poniżej.


składniki na 2 porcje:

- 1 duża podwójna pierś z kurczaka
- przyprawy: 1 łyżeczka kuminu zmielonego ( lub utartego w moździeżu), 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka kolendru ( ja utarłam ziarna w moździeżu), 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka imbiru w proszku- można też utrzeć świeżego- ale mniej bo jest intensywniejszy w smaku, szczypta cynamonu, 1/2 łyżeczka curry, sól
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- oliwa

Mięso kroimy w paski podobnej wielkości, marynujemy w mieszance przypraw, dodajemy łyżkę, dwie oliwy, posiekany czosnek i odstawiamy na około 30 minut żeby smaki połączyły się. W międzyczasie przygotowujemy pieczone dodatki warzywne.

składniki:
- 4 średnie, dojrzałe pomidory
- 1,2 młode małe cukinie
- oliwa z oliwek,
- listki bazylii,
- łyżeczka cukru brązowego
- sól, pieprz

Pomidory przekrawamy w poprzek na pół, układamy na blaszce do pieczenia, każdy polewamy odrobiną oliwy, przyprawiamy szczyptą cukru, solą i pieprzu a na wierzchu układamy porwany listek bazylii. Cukinie kroimy w słupki grubości kciuka (dowolnej długości), doprawiamy oliwą, solą i pieprzem, układamy na blaszce razem z pomidorami. Warzywa pieczemy około 20 minut w nagrzanym piekarniku.

Zamarynowane kawałki kurczaka obsmażamy przez kilka minut na silnie rozgrzanej patelni- do zrumienienia. Podajemy z upieczonymi warzywami, ulubionymi dodatkami- u mnie młode ziemniaki i sosem- ja przygotowałam domowy sos czosnkowy. Smacznego!

domowy sos czosnkowy:
- 1 kubek greckiego jogurtu
- 1-2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku

Czosnek bardzo drobno siekamy, mieszamy z jogurtem i przyprawiamy do smaku. Drukuj to!

2 komentarze:

  1. Domowa shoarama jest najlepsza :) Bardzo lubię to danie, a tu prezentuje się pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna propozycja. Pewnie spróbuję. A talerze mamy takie same :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...