piątek, 13 stycznia 2012

Sernik kajmakowo-orzechowy

Uwielbiam serniki- bo są smaczne (to przede wszystkim) i proste w wykonaniu. Jeśli macie dobrej jakości składniki, świeże jajka i dobry ser, sernik nie może nie wyjść ;) Najtrudniejszy moment dla mnie to pieczenie. Wiele moim zdaniem zależy od piekarnika jakim dysponujemy- ja mam grzałkę u góry i piekę ciasta na dolnym poziomie żeby nie spaliły się z wierzchu Ale do rzeczy: dziś proponuję przepyszny sernik kajmakowo-orzechowy. Przepis pochodzi od miłośniczki serników z bloga zpiekarnika i jest pod tym linkiem



Składniki spodu:
Autorka przepisu proponuje ciasteczka orzechowe (150g) zmielone/ pokruszone i 50 g roztopionego masła.
Ja użyłam zmielonych ciasteczek petitek- takie akurat miałam pod ręką- 150 g i 50 roztopionego masła.

Wykonanie:
Dno tortownicy wyłożyłam folią aluminiową i wyłożyłam mieszaniną pokruszonych ciasteczek wymieszanych z rozpuszczonym masłem.

Sernik:
- 800 g sera ( użyłam sera z wiaderka o zawartości tłuszczu 7%- ale wiadomo, im więcej procentów tym lepiej;)
- 600 g masy kajmakowej ( gotowej lub przygotowanej samodzielnie, ja użyłam gotowej w ilości 400 g)
- 4 jaja ( użyłam 3)
- 2 łyżki rumu ( pominęłam)

do ozdoby:
- połamane płaty karmelu
- orzechy ( użyłam grubo siekanych podprażonych orzechów laskowych)




Wykonanie (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
Ser, masę kajmakową wymieszałam za pomocą miksera na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Następnie dodawałam kolejno po jednym jajku. Gotową masę przelałam do tortownicy na przygotowany wcześniej spód ciasteczkowy. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Autorka przepisu określa czas pieczenia na 35- 45 minut. Ja swój sernik piekłam najpierw przykryty folią aluminiową przez 40 minut ( żeby nie spalił się z wierzchu) a następnie przez około 20 minut bez przykrycia. Wystudziłam na kratce a następnie chłodziłam w lodówce przez całą noc. Sernik udekorowałam połamanymi płatkami karmelu z zastygniętymi w środku orzechami.

Smacznego! Drukuj to!

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...