niedziela, 25 września 2011

Domowy keczup za Jamie Oliverem

Mój ulubiony kucharz. Z jego programów i książek czerpię nieustanne inspiracje. Na nowo odkrywam domową kuchnię, proste składniki. Gotowanie nie musi być nudne czego z pewnością Jamie dowodzi. Tym razem oglądając dvd " Jamie w domu" spodobał mi się przepis na keczup. Teraz, kiedy pomidory nie kosztują majątku i można kupić smaczne, pachnące okazy polecam przygodę jaką jest przygotowanie własnego keczupu.
przepis za Jamie Oliverem:


- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 4 średniej wielkości czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- kłącze imbiru o długości kciuka
- przyprawy: łyżeczka ziaren kolendry, łyżeczka kopru włoskiego, sól i pieprz, pęczek bazylii ( ja tym razem zrezygnowałam z niego)
- papryczka chili- w zależności od tego jak bardzo chcemy mieć pikantny keczup ( ja używam 2)
- 200 g cukru brązowego ( ja dałam pół na pół z białym)
- 200 ml octu winnego ( ja dałam z czerwonego wina)

przygotowanie:
- W dużym rondlu rozgrzewam olej, podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i zmiażdżone w moździerzu przyprawy, dodaję ostrą papryczkę, imbir pokrojony w kosteczkę.
- Pomidory obieram ze skórki ( najprościej naciąć pomidory na krzyż ostrym nożem, zalać wrzątkiem i po kilku chwilach skórka sama zacznie ładnie odchodzić i bez problemu da się zdjąć), kroję w kostkę i wrzucam do rondla.
-  Po zagotowaniu się sosu z pomidorów i cebuli, dodaję cukier i ocet winny. Całość gotuję około 30 minut- połowę czasu pod przykryciem, a przez ostatnie 15 minut bez, żeby odparować nadmiar wody z sosu.
- W ostatnim etapie można dodać posiekana bazylię i przez chwilę poddusić z pulpą pomidorową.
- Lekko przestudzoną zawartość rondla miksuję blenderem do uzyskania aksamitnego sosu/ keczupu. Uzyskany keczup można dodatkowo przetrzeć przez gęste sito. Jeszcze ciepły przekładam do wygotowanych słoików, zamykam i stawiam na pokrywkach ( zassana pokrywka która nie robi klik gwarantuje że bez problemu możemy odstawić go do spiżarni). Drukuj to!

2 komentarze:

  1. o panu J. słyszę na każdym kroku.. a nigdy jeszcze nie obejrzałam jego programu.. chyba wiele tracę.

    OdpowiedzUsuń
  2. to taki przemiły młody człowiek, gaduła straszna, ale ma fajne pomysły: keczup z imbirem!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...