środa, 17 stycznia 2018

Kapuśniak

Uwielbiam zupy, kocham też kiszoną kapustę- jakkolwiek to brzmi ;) Lubie wyraźne smaki i taka jest ta zupa. Kwaśna, na mięsnym wywarze o smaku wędzonki. Gorąco polecam na te porę roku. Polska kuchnia zupami stoi, jedzmy te nasze, tradycyjne, pyszne!


składniki:
* na wywar:
- kości wędzone- 300 g
- udka kurczaka- 3 duże sztuki
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 średnia cebula
- 250 g wędzonego boczku
- por (zielona część)
- pół średniej wielkości selera
- kilka kulek ziela angielskiego, kilka liści laurowych
* poza tym:
- kiszona kapusta- dałam 800 g na 5 litrów zupy
- 4 spore ziemniaki
- sól, pieprz

Wykonanie:
- wszystkie skladniki na wywar (oprócz boczku i cebuli) przekladamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy około 1,5 godziny, po tym czasie wyjmujemy ugotowane mięso, większość warzyw (zostawiam 2-3 marchewki), dodajemy do wywaru obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki są miękkie dodajemy pokrojoną z grubsza kapustę i gotujemy dalej na małym ogniu
- boczek kroimy w kostkę i na małym ogniu smażymy, aż wytopi się tłusz, boczek przekładamy do garnka, na tłuszczu kroimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy również do garnka z zupą
- całość gotujemy jeszcze około 30 minut. Doprawiamy do smaku solą i pierzem :) Smacznego! Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...