Składniki:
- pojedyncza pierś z kurczaka na osobę
- pół szklanki ugotowanego kuskusu na osobę
- mrożony groszek 250 g
- ząbek czosnku
- oliwa, olej
- sól, pieprz, ulubione zioła do zapaniereowania mięsa
- mięso nacieramy solą, pieprzem i ulubioną mieszanką ziół. Układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy chlustem, dwoma oliwy i pieczemy około 30 minut w 165-170 stopniach. Mięso powinno się zrumienić a po nakłuciu powinien wypływać z niego bezbarwny płyn
- kuskus zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy aż kasza wchłonie całą wodę (proporcja 1:1.2)
- na oleju podsmażamy przez chwilę posiekany czosnek, dodajemy mrożony groszek i smażymy tak długo aż groszek będzie miękki- zajmie to kilka minut. Możemy dodać do groszku ulubionych ziół: np: bazylię lub oregano.
- kuskus mieszamy z groszkiem, podajemy z upieczoną piersią. Smacznego! Drukuj to!
Uwielbiam takie pomysły na szybki obiad lub kolację! :)
OdpowiedzUsuń