czwartek, 11 stycznia 2018

Ciasto bananowo-daktylowe z malinami

Zdrowe słodycze tak sobie nazywam ciasta bez cukru- co prawda kalorie w nim są, ale łatwiej się zajada ciasto gdy wiadomo, że w środku są daktyle i banany i a nie rafinowany cukier ;) Szybkie w przygotowaniu, składniki mieszamy łyżką. Jedyny trud jaki trzeba podjąć to zalać wrzątkiem daktyle i zblendować je na pulpę z bananami. Gotowi? To startujemy :)





Skladniki (piekłam w tortownicy 23 cm średnicy)
- 4 średniej wielkości banany- bardzo dojrzałe, skórka ma być w czarne kropki
- 200 daktyli
- 2 jajka
- 50 g masła/ oleju
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki mąki orkiszowej razowej (lub innej)
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- garść mrożonych malin


Wykonanie:
- daktyle zalewamy wrzątkiem, po 10 minutacg odlewamy wodę, dorzucamy do miski w której się moczyły pokrojone w kawałki banany i blendujemy aż powstanie jednolita pulpa. Dodajemy do niej masło lub olej, jajka i mieszamy łyżką
- w drugiej misce mieszamy mąki, sodę, proszek do pieczenia i cynamon, przelewamy do niej mokre składniki i mieszamy do połączenia. W cieście mogą być grudki- mieszamy aż nie będzie widać surowej mąki.
- ciasto przelewamy do formy, wyrównujemy, na wierzchu rozsypujemy maliny, które wciskamy lekko do środka. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez około 40 minut (lub dłużej) do suchego patyczka. Kroimy po ostudzeniu. Smacznego! Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...