Skladniki (piekłam w tortownicy 23 cm średnicy)
- 4 średniej wielkości banany- bardzo dojrzałe, skórka ma być w czarne kropki
- 200 daktyli
- 2 jajka
- 50 g masła/ oleju
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki mąki orkiszowej razowej (lub innej)
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- garść mrożonych malin
- daktyle zalewamy wrzątkiem, po 10 minutacg odlewamy wodę, dorzucamy do miski w której się moczyły pokrojone w kawałki banany i blendujemy aż powstanie jednolita pulpa. Dodajemy do niej masło lub olej, jajka i mieszamy łyżką
- w drugiej misce mieszamy mąki, sodę, proszek do pieczenia i cynamon, przelewamy do niej mokre składniki i mieszamy do połączenia. W cieście mogą być grudki- mieszamy aż nie będzie widać surowej mąki.
- ciasto przelewamy do formy, wyrównujemy, na wierzchu rozsypujemy maliny, które wciskamy lekko do środka. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez około 40 minut (lub dłużej) do suchego patyczka. Kroimy po ostudzeniu. Smacznego! Drukuj to!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz