piątek, 5 lutego 2016

Gulasz wieprzowy na ciemnym piwie z wędzonymi śliwkami

Syte i konkretne danie na zimowe obiadowowanie. Wymaga dłużej chwili na przygotowanie, ale bez przesady, nie wymaga stania w kuchni przez 2 godziny, raczej oczekiwania aż mięso się udusi a dodatki, w tym przypadku ziemniaki, upieką się :) Polecam wypróbować. Wspaniale smakuje i rozgrzewa.


Składniki na 4 porcje:
- 1 kg mięsa wieprzowego: karkówki/ łopatki
- do zamarynowania mięsa: sól, pieprz, ostra papryka, suszone oregano
- 1 duża cebula
- 1 średnia marchewka pokrojona w plasterki
- kilka wędzonych śwliek, drobno pokrojonych
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 litra ciemnego piwa
- ew. bulion lub woda
- sól, pieprz, olej rzepakowy
* do podania: np. po jednym pieczonym dużym ziemniaku, surówka z białej kapusty, marchewki i koperku

Wykonanie:
- mięso kroimy w kostkę o boku ok. 4 cm. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i oregano
- w rondlu o grubym dnie rozgrzewamy kilka łyżek oleju i partiami, na dużym ogniu obsmażamy mięso. Powinno się skarmelizować: mieć ładną spieczoną skórkę. Po usmażeniu całego mięsa w tym samym rondlu smażymy pokrojoną w piórka cebulę i gdy nabierze ładnego złotego koloru z powrotem dodajemy mięso i resztę dodatków. Smażymy razem kilka chwil i zalewamy mięso piwem- powinno być przykrte płynem, jeśli nie zrobi tego piwo dolejcie trochę bulionu lub wody.
- mięso dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5 godziny lub dłużej, aż mięso będzie miękkie i będzie rozpadać się. Podczas duszenia pilnujemy żeby nie wyparował cały płyn, ewentualne braki uzupełniamy wodą lub bulionem
- w międzyczasie warto przygotować pieczone w harmonijkę ziemniaki. Wybieramy sztuki o regularnym kształcie, nacianamy gęsto i głęboko, co 3 mm, uważając jednak żeby nie przeciąć skórki do końca. Tak przygotowane ziemniaki smarujemy olejem rzepakowym, posypujemy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Pieczemy około godziny w 190 stopniach.
- moja surówka do obiadu do poszatkowana biała kapusta, starta na dużych oczkach marchewka i posiekany pęczek koperku (sól, sok z cytryny, ew. szczypta lub dwie cukru do smaku).
- gdy gulasz jest gotowy podaję go z pieczonym ziemniakiem i surówką. Smacznego! Drukuj to!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...