wtorek, 9 grudnia 2014

Chałka z chałwą

Bardzo fajna chałka, idealna na podwieczorek w rodzinnym gronie. Bardzo lubię zapach ciasta drożdżowego, który przypomina mi o placku drożdżowym pieczonym przez moją babcię wiele lat temu. Gdy zobaczyłam przepis na ciasto drożdżowe z nadzieniem z chałwy, za którą przepadam wiedziałam że wypróbuję ten przepis. I oto jest. Zainspirował mnie wpis na stronie KUKBUKa :)


Składniki (chałka pieczona w tortownicy długiej na około 27-30 cm):
- 2 szklanki +1 łyżka mąki pszennej
- 25 g drożdży świeżych
- 100 g rozpuszczonego masła
- 1/2 szklanki ciepłego mleka + 2 łyżki
- 2 łyżki cukru +  1 łyżeczka
- łyżeczka cynamonu
* nadzienie:
- 200 g ulubionej chałwy
- 1 jajo (myślę że lepiej użyć łyżkę kwaśnej śmietany)

Wykonanie:
- z 2 łyżek mleka, łyżeczki cukru i drożdży przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy na kwadrans aż całość się spieni,
- mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, cynamon,  zaczyn i zaczynamy wyrabiać mikserem. Stopniowo wlewamy mleko i rozpuszczone masło i wyrabiamy ciasto, które finalnie powinno być elastyczne, lśniące i zbijać się w kulkę. Jeśli zauważymy w trakcie wyrabiania że ciasto bardzo się klei możemy podsypać odrobinę mąki. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, żeby podwoiło objętość
- wyrośnięte ciasto odgazowujemy i rozwałkowujemy na prostokąt wielkości 40 cm x30 cm.
- chałwę kruszymy a następnie łączymy ze śmietaną- za pomocą widelca. Powinna powstać klejąca się masa
- na prostokącie ciasta rozsmarowujemy nadzienie z chałwy. Zwijamy ciasto w rulon a następnie rozkrawamy je ostrym nożem wzdłuż. Otrzymane dwa kawałki splatamy ze sobą, łączenia podwijamy pod spód i tak uformowaną chałkę przekładamy do keksówki, wysmarowanej olejem i wysypanej mąką lub otrębami.
- chałkę pieczemy przez około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Powinna się ładnie zrumienić. Upieczoną studzimy a potem zajadamy :) Drukuj to!

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...