poniedziałek, 29 grudnia 2014

Piernik staropolski (z ciasta leżakującego)

Tak prawdę powiedziawszy to mój pierwszy taki prawdziwy piernik. Wcześniej piekłam ciasta lub babeczki z nutą piernikowych przypraw albo pierniczki. W tym roku ciasto podzieliłam na pół i upiekłam z niego pierniczki i piernik. Wystarczy 1/2 kg wcześniej przygotowanego ciasta na piernik Aganiok, znajdziecie go tu, klik. Dodatkowo potrzebujecie powidła śliwkowe- najlepiej domowe, czekoladę i posiekane orzechy którymi udekorujecie piernik. Dzięki temu, że ciasto leżakowało piernik rozpływa się w ustach! Ciasto nie jest bardzo słodkie i idealnie komponuje się z pysznymi słodko-kwaśnymi powidłami. Bardzo prosty do wykonania. Świetnie się przechowuje- po przełożeniu jest idealnie miękki i możecie się nim cieszyć dłuższy czas.



Składniki:
- 1/2 kg ciasta na piernik staropolski
- 400 ml powideł śliwkowych
- czekolada - mleczna lub gorzka/ dodatkowo na polewę kilka łyżek kremówki
- 150 g siekanych orzechów włoskich lub laskowych

Wykonanie:
- ciasto dzielimy na 3 równe części, rozwałkowujemy każdą cześć na prostokąt wielkości standardowej blaszki- około 38 cm x 23 cm. Pieczemy każdy placek osobno, w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Upieczone blaty zostawiamy do ostudzenia. Blaty świeżo upieczone będą kruche i twarde, zmiękną po przełożeniu powidłami
- na dnie blaszki układamy pierwszy placek, smarujemy grubą warstwą powideł, układamy drugą warstwę, przekładamy powidłami i przykrywami ostatnim plackiem, który polewamy polewą czekoladową* i posypujemy siekanymi orzechami. Piernik powinniśmy przygotować na 2-3 dni przed podaniem, żeby ciasto zmiękło od powideł.

* polewa czekoladowa: czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy około 1/3 szklanki kremówki i podgrzewamy do otrzymania jednolitej masy czekoladowej. Gotowa polewa powinna być lśniąca i dość gęsta

Wigilia 2014 Piernik świąteczny, piernik staropolski na święta Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...