piątek, 5 grudnia 2014

Krokiety z mięsem

Krokiety to fajny sposób, żeby połączyć smaczne z pożytecznym. Po ugotowaniu rosołu została mi pokaźna porcja mięsa, które należało jakoś szlachetnie wykorzystać. Po kilku chwilach zastanowienia, postanowiłam przygotować krokiety- które uwielbiam, a których jeszcze nie przygotowywałam. Żeby nie spędzać całego wieczora w kuchni pracę sobie rozłożyłam na 3 etapy, ale myślę, że spokojnie można na dwa ;) W pierwszym usmażyłam naleśniki, drugiego dnia przygotowałam mięsny farsz a trzeciego dnia złożyłam krokiety. Ale będzie owocniej jak etap pierwszy i drugi zrobicie za jednym zamachem ;) No to do dzieła!


Naleśniki ( na około 15-17 sztuk- wszystko zależy od wielkości patelni, ja mam 20 -stkę):
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 1/2 szklanki mleka
- 1 jajo
- 2 łyżki oleju

- mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajo, dodajemy olej. Zaczynamy miksować i strumieniem wlewać mleko. Ciasto powinno być dość gęste, ale nie przesadnie: po usmażeniu pierwszego naleśnika będzie wiedzieli czy rozrzedzić ciasto czy zostawić jak jest

Farsz:
- 750 g mięsa z rosołu
- 150 g warzyw z rosołu ( marchewka, pietruszka)
- 1 duża cebula
- sól, pieprz, papryka w proszku

Mięso z rosołu obieramy z kostek i chrząstek, kroimy w mniejsze kawałki i razem z warzywami mielimy w maszynce do mielenia mięsa (ja rozdrobniłam swoje porcjami, blenderem żyrafą). Dodajemy podsmażoną na złoto cebulę, doprawiamy. Jeśli masa jest sucha dodajemy kilka łyżek rosołu lub letniej wody.

Krokiety:
- naleśniki
- farsz
- bułka tarta (1 szklanka)
- 2 jaja

-Jaja rozbijamy w miseczce, w drugiej przygotowujemy bułkę. Na naleśniku rozsmarowujemy 2 łyżki nadzienia i zwijamy krokieta (2 brzegi na zakładkę do środka, a potem rolujemy i odstawiamy łączeniem do dołu). Każdego krokieta zanurzamy w roztrzepanych jajach a potem obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony. Żeby były naprawdę ciepłe polecam jeszcze włożyć je w naczyniu żaroodpornym do nagrzanego piekarnika na 10 minut.

Drukuj to!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...