czwartek, 11 grudnia 2014

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Nie jestem mistrzynią kuchni azjatyckiej i nie często gości u mnie na stole i to nie dlatego że nie lubię- po prostu nie potrafię jej tak doprawić żeby mi smakowała. Ale kurczak w sosie słodko-kwaśnym wyszedł mi super. To bardzo prosty przepis. Słodki smak balansowałam dodając soku z cytryny- oczywiście można octem ryżowym, ale sokiem z cytryny też bardzo dobrze wychodzi. To dobry przepis dla początkujących, bo smaki są proste i każdy będzie potrafił je zrównoważyć. Polecam. Przepis jest oczywiście moją interpretacją- znajdziecie w nim nuty pomarańczy i cytryny, ale bardzo pasują. Szybki i smaczny obiad w 30 minut :) Zainspirował mnie przepis z Eintopf.


składniki na 2-3 porcje:
- podwójna pierś z kurczaka
- 5 krążków ananasa z puszki
- 1 mała czerwona papryka
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 ząbek czosnku
- kilka bardzo cieniutkich plasterków imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- sok z połowy pomarańczy
- pieprz kajeński, sól


sos:
- sok z jednej cytryny lub do smaku
- syrop z całej puszki ananasa
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego

do podania: makaron ryżowy lub ryż

Wykonanie:
- pierś z kurczaka kroimy w kawałki około 2 cm wielkości. Marynujemy je przez kwadrans (albo dłużej) w sosie sojowym, przeciśniętym ząbku czosnku, posiekanym imbirze, soku z pomarańczy, szczypcie soli i pieprzu kajeńskim.
- zamarynowaną pierś podsmażamy na rozgrzanej patelni na rumiano. Zdejmujemy i na tej samej patelni przesmażamy cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę, ananasa pokrojonego w kawałki. Po kilku minutach dodajemy kurczaka, zmniejszamy ogień i dodajemy wszystkie składniki sosu zmieszane ze sobą (np. w dużym kubku, łącznie z mąką ziemniaczaną). Sos po chwili powinien zgęstnieć (dzięki zawartości skrobi ziemniaczanej). Zawartość patelni gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Gdyby sos wyszedł zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody- do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji. Doprawiamy do smaku pieprzem kajeńskim- danie nie powinno być mdłe. Podstawowy smak regulujemy dodając sok z cytryny (ocet ryżowy) lub cukier.
- kurczaka w sosie słodko- kwaśnym podajemy albo z makaronem ryżowym albo z ryżem- jak lubicie

Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...