poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Warzywa środka lata z patelni

Pyszne, lekkie i zdrowe. Dla miłośników prostych i smacznych dań. Kilka składników które idealnie pasują, cieszą oko i podniebienie. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Ta potrawa może stanowić samodzielne danie, ale możecie ją dołączyć do zestawu obiadowego, makaronów, pieczonego mięsa. Zróbcie co chcecie, myślę że będziecie pozytywnie zaskoczeni.


Składniki ( na 2 duże porcje)
- 600 g cuknii
- 300 g pomidorów
- garść fasolki szparagowej
- garść liści ulubionych ziół ( użyłam bazylii cytrynowej)
- 2 ząbki czosnku
- mała papryczka chili
- oliwa, sól, pieprz


Wykonanie:
- fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie przez około 7 minut- uważajmy żeby nie rozgotować, powinna stawiać lekki opór zębom ;)
- cukinie kroimy w słupki grubości około 1,5 cm
- pomidory obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę
- na oliwie podsmażamy drobno posiekany czosnek i chili, po kilku minutach dodajemy cukinie, solimy i podsmażamy aż stanie się al dente ;)
- ugotowaną fasolkę odsączamy, dodajemy do cuknii, przesmażamy razem chwilę, na koniec dodajemy pomidory, pozwalamy im puścić sok, dolewamy łyżkę oliwy do powstałego na patelni sosu, w razie konieczności doprawiamy. Minutę przed końcem smażenia dodajemy liście ziół, mieszamy. Podajemy na ciepło. Drukuj to!

4 komentarze:

  1. Najlepsze sezonowe warzywa razem, uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Byłam zaskoczona jak takie proste danie może być smaczne :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie wprosiłabym się na taki posiłek;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Proste i dobre : ) O takich smakach zawsze się zapomina, i potem nagle odkrywa się je na nowo : )Super !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...