sobota, 7 stycznia 2012

Zakwas

Nie czuję się ekspertką w dziedzinie zakwasu- po prostu piekę chleb. Oto moja mało profesjonalna metoda na przygotowanie zakwasu- nie stosuję wagi bo nie posiadam, odmierzam wszystko kubkiem z promocji Lipton'a ( małym nie półlitrowym;)



Używam mąki chlebowej pszennej typ 720. Pierwszy zakwas zrobiłam na mące do wypieku chleba Lubelli 3 ziarna- bardzo dobrze się spisuje również przy wypieku chleba :)

Pierwszy zakwas: czas około 7 dni
- 3/4 kubka mąki chlebowej
- letnia woda

Mieszamy wszystko w dużym litrowym słoiku, (ja używam plastikowego pojemnika po torcie lodowym;) do uzyskania konsystencji kwaśnej śmietany. Odstawiamy w miejsce bez przeciągów, pokrywki nie dociskam- jednak pojemnik jest przykryty zasadniczo:)

Przez 6-7 dni co dnia dosypuje po 3, 4 łyżki mąki chlebowej, dodaję wody i mieszam do uzyskania konsystencji kwaśnej śmietany. Po kilku dniach zakwas powinien bąbelkować- nawet pojedyncze pęcherzyki na jego powierzchni mówią nam że zakwas żyje życiem dzikich drożdży. Po tym czasie mamy młody pierwszy zakwas i możemy spróbować upiec chleb.

Zakwas przechowuję w lodówce, jest dobry nawet do 6 tyg. chociaż ja nie sprawdziłam bo chleb piekę bardzo często. Zakwas może się rozwarstwić- ale to nic ;) wystarczy zamieszać. Zakwas będzie nieładnie pachniał octem- ale to nic :) Dopóki na ma pleśni zakwas nadaję się do wypieku chleba.

UWAGA! Po upieczeniu chleba należy zachować kilka łyżek zakwasu. Ja dosypuję znów 3/4 kubka mąki chlebowej, dodaję letniej wody i odstawiam na noc w miejsce bez przeciągów. Pięknie fermentuje już po jednej nocy, bo mocy udzieliły mu drożdże pozostawione z pierwszego zakwasu. Potem już do lodówki. W wolnej chwili pieczemy chleb.

Powodzenia :) Drukuj to!

6 komentarzy:

  1. a ile zakwasu używasz do chleba pieczenia??

    OdpowiedzUsuń
  2. 3/4 kubka od Liptona, mąki chlebowej 3 płaskie kubki, łyżeczka soli. Wsio:)

    OdpowiedzUsuń
  3. no to może się odważę...

    OdpowiedzUsuń
  4. trzeba się jeszcze w kubek Liptona zaopatrzyć hahahaha

    OdpowiedzUsuń
  5. buhahaha :D można spróbować z innym, byle proporcje kubkowe były mniej więcej zachowane :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...