czwartek, 15 grudnia 2016

Chrupiące pieczywo

Fajna alternatywna dla zwykłego chleba- chrupkie pieczywo które składa się z ziaren, płatków i niewielkiej ilości mąki żytniej razowej. Z podanych w przepisie proporcji wychodzi chlebka dość dużo, bo dwie i pół prostokątnej blachy. Jeśli aż tyle nie potrzebujecie zmniejszcie ilość składników o połowę. Chlebek najlepiej smakował mi świeżo po upieczeniu; żeby nie stwardniał za bardzo trzeba go przechowywać w szczelnym pojemniku. Polecam miłośnikom ziaren :)


Składniki ( proporcje na 2 i 1/2 prostokątnej blaszki):
- 1/2 szklanki mąki żytniej razowej
- 1 szklanka płatków jaglanych
- 1 szklanka płatków owsianych
- 3/4 szklanki płatków żytnich
- 3 łyżki nasion chia (dałam nasiona zmielone nasiona konopii)
- 1/3 szklanki siemienia lnianego
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
- 1 1/2 łyżki miodu
- 400 ml wody
- 1 łyżka soli


Wykonanie:
-wszystkie sypkie składniki umieszamy w dużej misce. W ciepłej wodzie rozpuszczamy miód i zalewamy nią zawartość miski. Dokładnie mieszamy aż powstanie klejąca ale dość zwarta masa. Gdyby była za rzadka (ma dać się rozsmarować łopatką cienko po dnie blaszki) to dodajemy trochę mąki żytniej.
- tak przygotowane "ciasto"odstawiamy na pół godziny żeby płatki nasiąkły wodą a masa stała się bardziej zwarta.
- na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia rozsmarowujemy cienką warstwę (ok 3mm) ciasta. Nacinamy ją nożem w prostokąty takie wielkości jakiej nam pasuje mieć kromki (robimy to przed pieczeniem, bo po upieczeniu cieżko byłoby pokroić chleb na równe kromki)
- pieczemy około 40 mint w temperaturze 180 stopni- chlebek powinieni ładnie zrumienić się.
- najlepszy po upieczeniu, przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku.

* przepis pochodzi z tej strony


Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...