wtorek, 13 sierpnia 2013

Leczo z kiełbasą

Nie pamiętam, kiedy ostatni raz jadłam leczo, a co dopiero kiedy robiłam ;) Stało się to dobrym pretekstem do przygotowania tej prostej potrawy. Moja propozycja jest bardzo spolszczona, do leczo dodałam cukinię a bazą smaku nie jest papryka w proszku podsmażana na smalcu, ale potrawa jest smaczna i sycąca co uważam rekompensuje owe braki "technologiczne".




Składniki:
- 700 g kiełbasy ( nie za suchej i nie za tłustej- taka pomiędzy, wybór jaka pozostawiam Wam )
- 100 g wędzonego boczku ( wskazana dla smaku; jeżeli czujemy że leczo będzie zbyt ciężkie, można pominąć)
- 5 dużych mięsistych pomidorów
- 2 czerwone papryki
- 1 cukinia (około 200 g)
- 1 duża cebula
- 1 papryka pepperoni
- papryka w proszku- ostra wędzona lub taka jaką lubicie
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
- w dużym rondlu rozgrzewam olej ( smalec) i podsmażam posiekaną cebulę do momentu aż uzyska ładny złoty kolor
- do cebuli dodaję kiełbasę i boczek pokrojony w kostkę. Podsmażam całość na dość dużym ogniu przez kilka minut, często mieszając
- do przesmażonej kiełbasy dodaję łyżkę papryki w proszku; pozwalam się jej rozprowadzić w tłuszczu ze smażenia kiełbasy i boczku a następnie dodaję pokrojone w kostkę pomidory (możemy je wcześniej sparzyć i obrać ze skóry, albo jeżeli wam to nie przeszkadza możecie je zostawić ze skórą i tylko porządnie umyć) i drobno posiekaną chili. Podkręcam ogień, przykrywam rondel pokrywką i pozwalam się całości dusić aż pomidory rozpadną się i staną się bazą sosu. W międzyczasie kroję cukinię w plastry, paprykę w kostkę i dodaję w następnej kolejności do sosu; zmniejszam ogień i pozwalam się całości wolno dusić pod przykryciem przez około 15-20 minut. Leczo doprawiam solą i pieprzem, podaję z chlebem.

  Drukuj to!

2 komentarze:

  1. Moje leczo wygląda podobnie, zawsze jest w nim cukinia. Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate i zapraszam do dalszego gotowania w jej ramach :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...