poniedziałek, 27 maja 2013

Lemon curd czyli krem cytrynowy

Kolejny super "wynalazek" :) pyszny, cytrynowy krem. Jest wszechstronny, do ciasteczek, dekorowania deserów. Może stanowić nadzienie do tartaletek lub tarty. Róbcie z nim co chcecie, zjedzcie z lodami, goframi, naleśnikami. Przygotujecie go w kilka minut. Mnie akurat zostały żółtka po produkcji bezy. Więc jeśli macie podobny problem jak wykorzystać żółtka przedstawiam przepis na lemon curd.


Składniki ( na około 350 ml)
- 3 żółtka
- 1 jajo
- sok z 2 dużych cytryn ( około 150 ml)
- cukier około 80 g
- 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 80 g masła

Wykonanie:
- w rondelku roztrzepujemy żółtka, jajo, cukier, sok z cytryny, skrobię. Podgrzewamy na małym gazie ciągle mieszając- nie chcemy otrzymać jajecznicy. Krem po chwili zacznie gęstnieć. Gdy wyraźnie zmieni konsystencję szybko zdejmujemy rondelek z gazu i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Mieszamy aż się rozpuści. Przekładamy do słoika. Przechowujemy w lodówce do 7 dni. Drukuj to!

1 komentarz:

  1. Przypomniałaś mi, że mój lemon curd już się skończył. Zdecydowanie będę musiała zrobić go po raz kolejny ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...