środa, 22 maja 2013

Lekkie muffiny z rabarbarem i budyniem

Na blogu jest już jeden przepis na muffiny z rabarbarem, ten jednak jest na mące pszennej, no i babeczki są przełożone budyniem; są nieco lżejsze w formie, jednak równie smaczne jak te na mące razowej. Dla wszystkich smakoszy rabarbaru: proste babeczki przełożone kremem. Polecam! Przepis z Moich Wypieków z moimi zmianami.



składniki na 12 babeczek:
- 1 szklanka przesianej mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 1 mały kubek jogurtu naturalnego
- 1 duże jajo
- 150 łodyg rabarbaru pokrojonego w małe kawałki
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego + 300 ml mleka + 2 łyżki cukru

Przygotowanie:
- mikserem na szybkich obrotach miksujemy jajo, jogurt i olej. Dodajemy cukier a następnie przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą mąkę. Całość miksujemy do połączenia składników. Do gotowego ciasta dodajemy rabarbar i przekładamy do papilotek. Babeczki pieczemy w temperaturze około 170-180 stopni przez 20-30 minut- do tzw. suchego patyczka
- upieczone babeczki studzimy a następnie odcinamy ich górną cześć. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją zmniejszając tylko ilość mleka. Gdy budyń przestygnie przekładamy nim muffiny, oprószamy cukrem pudrem i już :)

Drukuj to!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...