wtorek, 21 września 2010

Paszteciki z mięsem

Oczywiście nigdy nie jest tak jakby się do końca chciało... podobnie z tymi pasztecikami co wyglądają jak bułeczki ;) Na szczęście smak ma też jakieś znaczenie zatem można śmiało przystąpić do mieszania... ugniatania. Słowem: gotowania.

Paszteciki są świetne świeżo wyjęte z piekarnika... pachnące, delikatne ciasto i aromatyczny farsz. Gorąco polecam na jesienne chłody; super jako przekąska na wieczór ;)

Przepis na około 20 szt. Pewnie jak się ciasto rozwałkuje na równe porcje wyjdzie kilka więcej. Ja swoje wytwory kształtowałam w dłoniach odrywając kawałki ciasta i nadziewając jak bułeczki.



Ciasto:

- około 3 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. letniego mleka
- ok. 30 g świeżych drożdży
-  łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka

Farsz:

- około 400 g mięsa mielonego
- cebula,
- ząbek czosnku
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek itp.

Sam proces przygotowania mało skomplikowany: z mleka i drożdży i cukru zrobić należy zaczyn. Jak drożdże zaczną pracować wymieszać z pozostałymi składnikami- ja to zrobiłam mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto zostawiłam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia

Farsz: podsmażyć mięso mielone z cebulą i czosnkiem. Doprawić do smaku. Przed przystąpieniem do nadziewania bułeczek przestudzić... dla lepszego efektu można gotowy farsz zemleć w maszynce do mięsa.

Paszteciki zostawiłam na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Piekłam około 30 min w temp. około 200 stopni do ładnego zrumienienia.




Drukuj to!

2 komentarze:

  1. pychotka, czuję jak pachną:) cóż za wspaniały blog OMG;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka! Miałam okazję spróbować. Farsz lekko ostrawy, ciasto delikatne - mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...