środa, 22 września 2010

Drożdżowe bułeczki z nadzieniem wiśniowo-czereśniowym

Skorzystałam z przepisu z bloga whiteplate, dokonując kilku modyfikacji. Bułeczki wychodzą puszyste i naprawdę smaczne. Gorąco polecam ten prosty przepis.




Ciasto:

- 3 szklanki mąki
- 100 g masła miękkiego
- około 1/2 szklanki cukru- można więcej zgodnie z upodobaniami
- szczypta soli
- drożdże instant 7 g
- szklanka mleka
- cukier waniliowy

Nadzienie:

- wiśnie lub czereśnie
- cynamon
- dżem wiśniowy lub czereśniowy

Wykonanie:

Drożdże wymieszać z cukrem, dodać kilka łyżek ciepłego mleka, posypać odrobiną mąki. Tak przygotowany zaczyn zostawić na chwilkę aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy tak, żeby powstało puszyste i elastyczne ciasto ( masło rozpuściłam w letnim mleku- ułatwia to znacznie przygotowanie ciasta). Ciasto formujemy w kule przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( na około godzinkę).

Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki, na środek nakładamy konfiturę wymieszaną z cynamonem, na wierzchu układamy owoce.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 170 stopni. Bułeczki wcześniej warto posmarować rozbitym jajkiem.

Smacznego!



Drukuj to!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...