Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 100 g masła miękkiego
- około 1/2 szklanki cukru- można więcej zgodnie z upodobaniami
- szczypta soli
- drożdże instant 7 g
- szklanka mleka
- cukier waniliowy
Nadzienie:
- wiśnie lub czereśnie
- cynamon
- dżem wiśniowy lub czereśniowy
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z cukrem, dodać kilka łyżek ciepłego mleka, posypać odrobiną mąki. Tak przygotowany zaczyn zostawić na chwilkę aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy tak, żeby powstało puszyste i elastyczne ciasto ( masło rozpuściłam w letnim mleku- ułatwia to znacznie przygotowanie ciasta). Ciasto formujemy w kule przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( na około godzinkę).
Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki, na środek nakładamy konfiturę wymieszaną z cynamonem, na wierzchu układamy owoce.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 170 stopni. Bułeczki wcześniej warto posmarować rozbitym jajkiem.
Smacznego!
Drukuj to!
lubię to:))
OdpowiedzUsuń