niedziela, 26 września 2010

Klasyczne brownie z wiśniową nutą

Klasyka. Czekolada, masło i wiśnie. Proste, efektowne i smaczne. Gęste i mokre ciasto wewnątrz i popękana i spieczona warstwa wierzchnia- to znak że brownie jest idealne. Polecam!


składniki ( na tortownicę 23 cm średnicy)
- 250 g czekolady o dużej zawartości kakao ( użyłam tabliczek o zawartości 65% kakao )
- 3/4 kostki masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3 duże jaja
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- domowy cukier waniliowy, szczypta soli (opcja)
- 200 g wypestkowanych wiśni



wykonanie:
- połamaną czekoladę i pokrojone masło wkładamy do małego rondelka i podgrzewamy do momentu aż oba składniki rozpuszczą się
- w misce ubijamy jaja z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Wlewamy przestudzoną masę czekoladową, wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy krótko mikserem do połączenia składników.
- ciasto pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Wierzch powinien mieć spieczoną "skórkę" a pod spodem ciasto powinno być lepkie, wilgotne, z ogromnym zakalcem :)





Drukuj to!

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...